Ända sedan smslån lanserades på marknaden har låneformen haft en dålig klang. Lånet blev som mest populärt under tidigt 2000-tal och har sedan dess använts av både yngre såväl som äldre som är i behov av snabba pengar. Idag har låneformen utvecklats väldigt mycket och de dåliga villkor som en gång fanns är idag ett minne blott. Även om smslån fortfarande är en högkostnadskredit finns det många fördelar med att välja just den här typen av lån – hur får jag ett snabbt smslån?.

Orsaken till varför många anser att smslån inte är det bästa lånealternativet är helt enkelt för att lånet kan ha en mycket hög ränta och en snabb återbetalningstid. Mindre belopp måste du vanligtvis ha betalat tillbaka till banken inom 14-60 dagar. Det är inte heller säkert att räntan kommer sättas individuellt. Även om du har en mycket bra kreditvärdighet kan du behöva dras med en ränta som är framtagen för den med många skulder, betalningsanmärkningar eller krediter bakom sig. Om du alltid lånar ansvarsfullt kommer dock villkoren för smslån inte att vara till nackdel för dig.

3 stora fördelar med klassiska smslån
1. Snabb utbetalning
En av de främsta fördelarna med att välja ett smslån är att du får utbetalningen till ditt konto väldigt snabbt. Hade du ansökt om ett privatlån eller ett billån hade du säkerligen fått vänta i 2-3 dagar innan pengarna fanns på ditt konto. Hade du valt ett bolån hade du fått vänta ännu längre. Med ett smslån får du vanligtvis pengarna på ditt konto inom loppet av 15 minuter efter att din ansökan har beviljats. Det är heller inte ovanligt att du kan få utbetalningar under kvällar och helger, vilket gör att låneformen är perfekt för dig som är i akut behov av finansiering. Behöver du dra ut en tand akut på lördagen eller laga bilen med kort varsel en sen söndagskväll? Då kan smslånet vara räddningen!

2. Låga ansökningskrav
Till skillnad från många andra låneformer har smslånet också väldigt låga ansökningskrav. Du behöver inte ha någon fast anställning för att ansöka och inkomstkraven är dessutom mycket låga. Det räcker vanligtvis med att du kan visa upp en taxerad inkomst på 100 000-200 000 kronor om året och att du inte har en skuld hos Kronofogden. Har du betalningsanmärkningar bakom dig är detta sällan ett problem, vilket även gäller för tidigare skulder och krediter. Eftersom lånet beviljas så många är det dock viktigt att du lånar ansvarsfullt och att du inte tar på dig fler skulder än du har möjlighet att betala.

3. Möjlighet att ansöka utan UC
Har du många kreditupplysningar bakom dig kan det vara svårt att få ett lån beviljat med schyssta villkor. Därför är det inte helt ovanligt att vilja ansöka utan att en kreditupplysning tas hos Upplysningscentralen. En stor fördel med smslån är att du kan ansöka utan upplysning hos UC. På så sätt behöver tidigare kreditupplysningar inte påverka din kreditvärdighet negativt och du kan öka dina chanser att få ett lån beviljat. Ett vanligt missförstånd är dock att “utan UC” är samma sak som “utan kreditupplysning”, men så är inte fallet. Skillnaden är att banken eller långivaren kommer använda ett annat kreditupplysningsföretag istället, där t.ex. Bisnode och Creditsafe är två bra och pålitliga alternativ.